۱۳۹۰/۰۳/۱۳

فرآیند تولید گوشت مصنوعی استارت خورد!





ظاهرا ایده پرورش گوشت مصنوعی محدود به داستانهای علمی و تخیلی نیست و راه خودش را به آزمایشگاهها نیز باز کرده است، چند وقت پیش یک پژوهشگر هلندی اعلام کرد که توانسته است به صورت مصنوعی گوشت را در آزمایشگاه تولید کند. اما چطور میتوان گوشت مصنوعی تولید کرد؟ آیا چیزی به اسم مولکول گوشت داریم یا فرآیندی هست که بتوانیم با ترکیب دو یا چند ماده به گوشت دست پیدا کنیم؟!

تا جایی که می دانیم، چیزی به اسم مولکول گوشت وجود ندارد و به نظر می رسد این گوشت مصنوعی آنقدر ها هم مصنوعی نباشد چون کار اصلی را طبیعت انجام خواهد داد، سلولهای بنیادی گرفته شده از حیوانات در یک محیط غنی از اسیدهای آمینه، شکر و مواد معدنی که از سرم جنینی حیوانات گرفته شده اند، رشد می کنند و از یک داربست زیستی هم برای تمایز آنها به سلولهای عضلانی استفاده میشود و در نهایت ما گوشت مصنوعی به دست می آوریم.

ولی مساله به این سادگی هم نیست، فعلا محققان توانسته اند این کار را با سلولهای بنیادی موش انجام دهند. لذا تصور تولید گوشت موش چندان خوشایند نیست، حال چه این گوشت طبیعی باشد و چه مصنوعی. علاوه بر این، گوشتهای مصنوعی در محیط آزمایشگاهی نمی توانند زیاد رشد کنند و بزرگترین تکه گوشت به دست آمده از این روش ابعاد ۸ در ۲ در ۰.۴ میلی متر داشته است. مشکل به اینجا ختم نمی شود و مساله تحلیل عضله هم وجود دارد. یعنی این عضلات مصنوعی هم مانند عضلات طبیعی در صورتی که فعال نباشند و ورزش نکنند، تحلیل می روند. بنابراین تولید کنند گان گوشت به ناچار این تکه های کوچک را مرتبا با الکتروشوک تحریک می کنند تا از بین نروند. بعد از تمام این مصیبت ها، نوبت به سوال اصلی می رسد. طعم چنین گوشتی چگونه خواهد بود؟!

هرچند دست اندرکاران پروژه ادعا می کنند که با تغییر دادن در ترکیب و محیط کشت گوشت می توانند طعم و کیفیت آن را اصلاح کنند، لیکن در حال حاضر تنها واکنش سایر صاحب نظران در این مورد یا سکوت بوده یا عق زدن.

اما شاید بد نباشد به مزایای احتمالی چنین طرحی هم نگاه کنیم. نخستین گروهی که با اشتیاق اخبار چنین تحقیقاتی را دنبال کرده اند، طرفداران حقوق حیوانات هستند که عقیده دارند با تولید گوشت آزمایشگاهی ما دیگر ناچار نیستیم برای تغذیه خود حیوانات زبان بسته را سلاخی کنیم. گروهی دیگر عقیده دارند که با تولید گوشت در شرایط بهداشتی و آزمایشگاهی ما مجبور نیستیم انواع گوشتها و محصولات دامی آلوده به انگلها و یا انباشته شده از اقسام داروهای آنتی بیوتیک را مصرف کنیم و احتمالا گوشت سالم تری به دست خواهیم آورد.

دانشمندان هلندی در حالی که هنوز با اندازه های میلیمتری این گوشتها درگیر هستند، به فکر تولید انواع متنوعی از آنها افتاده اند و سعی دارند تا با شبیه سازی چیزی مانند عروق خونی در این گوشتهای مصنوعی، امکان بزرگتر شدن آن و تولید انواع مناسب برای استیک ( معمولا کمی سفت و آبدارتر ) را فراهم کنند. همچنین اعلام کرده اند که طرحهایی برای تولید گوشت چرخ شده ( که البته از ابتدا به صورتی درهم و شبیه چرخ شده رشد خواهد کرد ) دارند. گوشت

شنیدن چنین خبری می تواند هم عجیب و جالب و هم نگران کننده باشد.
نظر شما چیست؟

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

یک نظر بنویسید